Kalandtábor 2018 – Oda és vissza a jövőbe Keszthelyen

Oda és vissza a JÖVŐBE

Nyári Kalandtábor

július 9-13

A Keszthelyi Család- és Gyermekjóléti Központtal való együttműködésünk alapján Alapítványunk megbízást kapott egy egyhetes nyári kalandtábor megszervezésére és lebonyolítására 2018 májusában, amit 7-12 éves gyereknek hirdettünk meg az interneten. Szinte pár nap alatt betelt a létszám a nagy érdeklődésnek köszönhetően.

A tábor fő helyszíne (bázisa) a keszthelyi ÉFOÉSZ klubhelyiségében volt, ahol a 15 fős csoport kényelmesen elfért. A kalandtábor vezetője Schlakker Eszter, a keszthelyi Tanulócsoport vezető pedagógusa, segítője dr. Mészáros Jánosné, alapítványunk titkára volt. Varga Veronika a Keszthelyi Család- és Gyermekjóléti Központ vezetője szülőként segített a programok zavartalan lebonyolításában.

A tábor ideje alatt a gyerekek részt vehettek egy fantasztikus időutazáson a múltba és a jövőbe egyaránt. Nyomokat kerestek, tárgyakat készítettek, gyűjtöttek, történeteket raktak össze és rejtélyeket oldottak meg – valóságos időnyomozókká váltak. A foglalkozások reggel kilenc órától délután egy óráig tartottak. Az első nap ismerkedéssel kezdődött, majd csoportokat alakítottak a gyerekek. Minden nap más helyszínen folyt a „nyomozás”. Voltak a Festetics-kastély Hintómúzeumában, ahol Varga Zoltán, igazgató úr vezette végig a gyerekeket, s kérdéseikre válaszolva segített nekik a kapott feladatlapok kérdéseire megtalálni a válaszokat. Visszatérve a bázisra, Zalaveczi Zita festőművész segítségével szebbnél szebb lovak keltek életre a papírlapon. Egy másik alkalommal a Fő téri Várkertben, a török időkbe visszautazva folytatták a nyomozást és védték meg a várat. Szintén egy egész napot szántak a jövőbe utazással, ahol szintén folytatni kellett a nyomozást. Utolsó napon, míg a csoport egyik fele az Amazon Ház látogatóközpontban nyomozott, ismerkedve a sok régi tárggyal, addig a csoport másik fele időutazással egy szabadulószobába került, ahol rejtvényeket, logikai feladványokat kellett megoldani. Félidőben aztán helyszíncsere következett, hogy egy gyerek se maradjon ki semmiből. Miután sikeresen hazajutottak 2018-ba, mindenki megkapta az Időparancsnokságon az igazolványát, és a jogosultságot, hogy innentől időnyomozókká váljanak és részt vehessenek további kalandokban.

A Nyári Kalandtáborban a gyerekek egy olyan hetet tölthettek együtt, ahol volt rengeteg kaland, alkotás, történelem, városismeret, játék, mozgás. Tanultak gondolkozni, csapatban dolgozni. Megmozgatta a fantáziájukat az időutazás, a török kor és az utazás története. Lelkesítette őket a fiktív pénz, amin vásárolhattak újabb tárgyakat, amik a nyomozást vitték előre. Jó barátságok alakultak ki, szerettek együtt társasjátékozni a szabadidőben. A tábort követően internetes kérdőív segítségével a szülők is véleményt mondhattak a Kalandtáborról, ami – a gyerekekéhez hasonlóan – nagyon pozitív volt.