Családok Helikonja 2018

 

Keszthely 2018. május 25-26.

A program részletes leírása:

Idén rendezzük meg immár harmadik éve a Családok Helikonja programsorozatunkat, melynek fókuszában most is a családok lelki egészsége áll. Célunk, ezzel a rendezvénnyel, a figyelemzavar, hiperaktivitás, tanulási nehézség minél korábbi felismerését lehetővé tevő ismeretterjesztő tevékenység, illetve csoportterápiás foglalkozások szervezése, az eredmények feldolgozása, kiértékelése, publikálása, mellyel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy egymás elfogadása, különbözőségeink ellenére, természetes reakcióvá váljon mind szélesebb körben. Hisszük, hogy mindez megalapozhatja a sajátos nevelési igényű gyerekek képességeinek kibontakozását, s lehetőséget teremt számukra is, életminőség-változással, egy teljesebb életre. Hat év tapasztalata, s a legújabb tudományos eredmények megismerése alapján nagyobb hangsúlyt helyezünk a prevencióra.

Programsorozatunk május 25-én 9 órakor kezdődik a hagyományos Szakmai (OPEN SPACE) Fórummal a Balaton Színházban, ahová pedagógusokat, óvodapedagógusokat és családokkal foglalkozó szakembereket hívunk, várunk. A Fórum 13 óráig tart. Rendezvényünk védnöke Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere.

(Az „Open Space”, azaz a nyitott tér módszere már hazánkban is közkedvelt, ahol nincsenek hosszú beszédek. A résztvevők maguk fogalmazzák meg a számukra 
ténylegesen fontos témákat és kérdéseket, majd tetszés szerint összeállított csoportokban rövid idő alatt konkrét cselekvési javaslatokat dolgoznak ki. Éppen a komplex, konfliktusokkal terhes témák alkalmasak az ilyen, hierarchiától és funkcióktól független, sokszínű csoportok keretében való feldolgozásra.)

Témák: Mit vár/várna el a szülőtől az óvoda, iskola? Mit vár/várna el szülő az óvodától, iskolától? – kiemelt figyelemmel az SNI-s és BTM-es gyerekekre. Párbeszéd az együttműködésről. Működő modellek és alternatív megoldások. Szerepek és színpadok az együttműködésben. Az integráció helye és szerepe. A fórum moderátora ebben az évben is Dr. Hada Zsuzsanna pszichiáter és coach, alapítványunk tiszteletbeli tagja lesz, aki egyben a ráhangoló előadást is tartja. A csoportokban történő témafeldolgozások előtt Bali Józsefné, tanító és fejlesztő pedagógus a hazánkban folyó intézményi integráció lehetséges megvalósulásairól és saját tapasztalatairól szól röviden, s lehetősége lesz még egy-két szakembernek, hogy saját tapasztalatait megossza a jelenlevőkkel.

Schlakker Eszter, a keszthelyi tanulócsoportos iskola pedagógusa bemutatja a GÉMBOX alkalmazását az élményközpontú oktatásban, ahol a tanulás egy olyan komplex és csoportos formában történik, amelyben úgy tanulnak és gyakorolnak, fejlődnek egyénileg és csapatként a gyerekek, hogy észre sem veszik. A módszer projekteket, tantárgyakat, készségeket fejleszt és mér fel olyan módon, hogy a gyerekek egyfajta tematikus szabadulószobába kerülnek, ahol rejtvényeket, feladatokat kell megoldaniuk. Itt a különböző korcsoportú gyerekek együtt dolgoznak, mindenki a maga szintjének megfelelő feladatokkal tud hozzájárulni a csapat közös sikeréhez. Ez egyszerre ismeretátadás és készségfejlesztés, ismeret- és készségfelmérés, egyéni és csapatmunka, a lehető legszórakoztatóbb módon.

Péntek délután 14 órára a Szülői Forumra szülőket is várunk. Hogy minél többen eljöjjenek, el tudjanak jönni, gyerekfelügyeletet is vállalunk. Szűcs Sándor generációkutató, szervezetfejlesztő és játéktervező tart interaktív előadást a mai fiatalok, a Z generáció világáról. Érinteni fogja a mindennapok generációs csetepatéit. Ötleteket és példákat hallhatunk az okostelefon-bűvölet megszelídítésére otthon és az iskolában és lesz egy interaktív bemutató a modern társasjátékokról. Társasozni jó, mert a közös játék közösséget teremt! Társasozni jó, mert tanulni és gondolkodni jó! – mert minden új társasjáték új kihívást jelent – különböző szabályok alapján különböző készségeink edződnek és fejlődnek, a logikai vagy stratégiai gondolkodástól kezdve a lényeglátáson, a reakcióképességen, a problémamegoldáson, a kreativitáson, a kommunikációs készségeken túl akár a másokkal való kooperációig vagy a fantáziánk (újbóli) felfedezéséig, s nem utolsó sorban segít a figyelem összpontosításában is. Bepillanthatunk a GÉMKAPOCS társasjátékklub világába, ami már több éve sikeresen működik a Goldmark Károly Művelődési központban, heti rendszerességgel.

Pénteki programunkat Iski Szilvia a Helikon Kastély történész-muzeológusának kultúrtörténeti sétája zárja, amely a Házak, emberek, emlékek – Ismert és elfeledett családok az elmúlt századok keszthelyi hétköznapjairól címet viseli. A városi sétán megelevenednek néhány, a 19. század végi, 20. század eleji ismert és elismert család életének különös pillanatai. Olyan családok életébe láthatunk bele, akik fontos szerepet játszottak ebben az időszakban Keszthely gazdasági, politikai és kulturális életében. Az érdeklődők megtudhatják többek között, hogy mi kötött össze egy cukrászdát egy ékszerbolttal, mi köze van a zab maghéjsúlyának a keszthelyi hadimúzeumhoz és milyen volt a keszthelyi boltok kínálata háborús években és békeidőben. A városi séta 17 órakor a Balaton Színház elől indul és a Fő tértől a Sétáló utcán át egészen a Festetics család kastélyának kapujáig vezet.

Programsorozatunk másnap, szombat délután folytatódik 15 órakor egy villámcsődülettel a Csány-Szendrey Általános Iskola Dalos Kedvűek Klubjának előadásában. A gyerekek a Színház előtt néhány dalt énekelnek. Ez idő alatt lesz a gyülekezője a KÉSZ keszthelyi csoportjának, akik Krupláné Nagy Ágnes vezetésével babakocsis felvonulással hívják fel a figyelmet a felelős gyermekvállalásra. A felvonulók az érdeklődőkkel közösen 15.30-kor lesétálnak a Balaton-partra, ahol csatlakoznak a Családok Helikonja Fesztiválhoz.

A Balaton-parton 16 órakor a Boombatucada népszerű ütőegyüttes színpad elé vonulásával és néhány fesztiválra hangoló szám eljátszásával kezdődik a program.  Ezután a leérkező KÉSZ tagok közül páran megosztják a jelenlevőkkel gondolataikat. Ezt követi a Fesztivál hivatalos megnyitója. A megnyitó után a Rezidance Tánccsoport modern tánc bemutatója következik, majd a Csány-Szendrey Általános Iskola Rezi Tagintézményének 2. osztályos tanulói adják elő a Három kismalac című színdarabot. A színpadi produkciókat Kórász Márk és Farkas Lili dalcsokra, majd Töttő Vilmos és baráti körének közös éneklése zárja. A közös éneklés alatt a gyerekek lufikat eresztenek az éterbe üzenetekkel, utána kis lámpásokban elvihetik magukkal a Családok Helikoni Lángját, emlékezve arra, hogy „nem számít, milyen ellenségesnek tűnik a világ, egy szerető család a biztonság, a védelem és a gondoskodás fészke marad.” (Deepak Chopra)

A színpadi produkciók ideje alatt a Szemfüles Egyesület játszóházában, illetve kézműves foglalkozásain vagy Zalaveczki Zita festőművész villám-rajtanfolyamán lehet részt venni. A nagyobbak besegíthetnek a Városvédő Egyesület vezetőjének illetve a tanulócsoportos iskola pedagógusának közös Mandala-készítésébe.